Strona archiwalna


Nowy serwis dostępny jest pod adresem: https://us.edu.pl/absolwent

facebook twitter instagram issuu linkedin research gate youtube ustv

Festiwal „Święto Herbaty"

Od 2 do 3 lipca 2016 roku na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie odbędzie się festiwal „Święto Herbaty", organizowany przez osoby prywatne i organizacje pozarządowe z Cieszyna i Czeskiego Cieszyna. Festiwal ma charakter międzynarodowy, jest przygotowywany w zgodzie z długofalową strategią rozwoju i promocji idei festiwalowych. „Święto Herbaty” tworzą doświadczeni animatorzy kultury, artyści, naukowcy i specjaliści z organizacji pozarządowych, gwarantujący wysoki poziom działań organizacyjnych i merytorycznych. Jest to unikalne wydarzenie w skali całego kraju, cieszące się ogromną popularnością zarówno w Polsce, jak i w Czechach. Charakteryzuje się niezwykle różnorodnym programem, a jego znaczną część tworzą degustacje herbat i pokazy herbacianych ceremonii z różnych krańców świata, wykłady i spotkania z podróżnikami oraz koncerty i przedstawienia teatralne.

Festiwal wzbogacają projekcje filmowe poświęcone kulturze herbaty i zwyczajom z nią związanym oraz różnorodny wachlarz warsztatów, zarówno rękodzieła, ceramiki, jak i ruchowych (joga, taniec i teatr). Festiwal stwarza możliwość spotkania miłośników tego napoju i uczestnictwa w szeregu prezentacji, warsztatów i wykładów związanych z samą herbatą, jak również ideami ekologii i zdrowego stylu życia, jest też okazją do zapoznania się z bogactwem kulturowym wielu krajów i narodów. W trakcie tego podróżniczego festiwalu z herbatą w roli głównej i magią w tle, cieszyński Zamek i całe Wzgórze Zamkowe zamieniają się w przestrzeń kreatywności i kultury.

W programie festiwalu zaplanowano warsztaty, koncerty, spotkania, degustacje oraz wykłady. W trakcie festiwalu odbędą się warsztaty „Vege-ceramika", prowadzone przez Weronikę Świerczynę, Adriana Czyża i Annę Polowy - studentów edukacji artystycznej na Wydziale Artystycznym Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie. W ramach warsztatów zostaną zaprezentowane możliwości techniki saggar, polegającej na barwieniu form ceramicznych barwnikami pochodzenia naturalnego jak kapusta, żur czy pomidory. W trakcie warsztatów w wyniku wypału wysokotemperaturowego powstaną czarki. Na warsztaty obowiązują zapisy w trakcie festiwalu.

Strona festiwalu 
 

plakat festiwal„Święto Herbaty"

Skróty

Copyright © 2001-2022
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Wszelkie prawa zastrzeżone.